Concordia Lane 100-Year Storm Box Culvert

The City of St. Charles, Missouri approved the replacement of an existing culvert in the Concordia Lane area due to frequent flooding.

Wieser Concrete contracted with Delta Precast to design an 11’ x 13’ dual cell box culvert sections with a flared and tapered head/end walls, along with providing a reinforcing summary and stamped drawings for the State of Missouri.

The box culvert, designed to protect surrounding properties from a 100-year flood event, required a deep excavation relative to the site footprint because of the intense rainy season.

The other unique aspect of the box culvert was the weir wall required at the upstream end of the box, which was seamlessly incorporated into the design and engineered drawings.

Location: St. Charles, Missouri